top of page

Besöksräknare guld värt för Täby bibliotek

I samband med att Täby huvudbibliotek renoverades 2017 gjorde man också en översyn och förbättrade besöksräkningen i byggnaden. Thomas Hallin och Malin Johansson berättar om en smidig lösning som har förenklat och förbättrat besöksräkningen.Oavsett om det är ett museum, bibliotek eller någon annan offentlig aktör som har öppet för besökare så måste verksamheten motivera sin existens och kunna visa upp transparenta besökssiffror.


- Vi sitter i ett stort hus och innan räknades alla besök till byggnaden och vi fick på egen hand göra uppskattningar. Idag har vi tillförlitliga siffror som våra beslutsfattare kan ta del av och som vi själva kan använda i vårt arbete. För oss är det guld värt och ett stort fall framåt efter vår renovering, säger Thomas Hallin som jobbar som bibliotekarie med ansvar för IT-frågor.


Man har förutom att sätta upp besöksräknare i passagerna till själva bokhallen också placerat besöksräknare i bibliotekets tidningshörna i Kulturhusets entré. Man har även besöksräknare i biblioteksfilialen som ligger i Näsbyparks centrumgalleria.


- I min roll som statistikansvarig är de här besöksräknarna en ovärderlig hjälp och IMAS besöksräkning är lätt att använda. Förutom att få fram besöksstatistik för varje dag, vecka och månad, kan jag titta på vilka tider och veckodagar som flest besökare kommer till biblioteket. Det är inte bara en intressant detalj för oss och som kan hjälpa oss i arbetsplaneringen, utan också intressant information för våra kommunpolitiker, berättar bibliotekarie Malin Johansson.


Täby bibliotek har snart använt IMAS besöksräkning i två år och har nya 3D-besöksräknare installerade. Det finns även tankar på att sätta upp besöksräknare i samband med en flytt av en biblioteksfilial.


- Vi är nöjda. Det har rullat på och varit smidigt med IMAS. Det har varit ett par kommunikationsavbrott och då har ni genast hört av er och åtgärdat problemet, sifforna har kommit in i efterhand så det har inte varit några problem, säger Thomas.


Visste du att?

Besöksräknarna som Täby bibliotek använder sig av har ett internt minne som gör att informationen kan sparas i upp till 120 dagar ifall det skulle uppstå ett nätverksproblem.


Comments


bottom of page