top of page

Skansen ser stora fördelar med besöksräkning

Sedan 2017 har Skansen, ett av Nordens populäraste besöksmål med 1,4 miljoner besökare, använt sig av besöksräknare från IMAS. ”Vi har ett gott samarbete med IMAS som erbjuder flexibla lösningar och personlig service”, säger Göran Kirsch, som är säkerhetschef på Skansen. Här berättar Göran om hur Skansen både använder sig av besöksräknare med 3D samt WiFi för att förbättra besöksupplevelsen och underlätta den dagliga driften.

Ingång till Skansen, Hazeliusporten.
- Vi har ett gott samarbete med IMAS och är nöjda på alla sätt, säger Göran. Foto: Skansen, fotograf : Jonathan Lundkvist

På ett stort berg mitt inne i centrala Stockholm är det fullt av liv och rörelse. När Skansen för fyra år sedan började räkna sina gäster ville man först ta reda på hur många som besöker husen och gårdarna inne på området. Besöksräknare med 3D-funktion placerades därför diskret inne i de kulturhistoriska byggnaderna.


- Under stora delar av säsongen är de här inomhusmiljöerna bemannade med personal som möter och guidar gästerna på plats. För oss var det viktigt att veta hur många som besöker byggnaderna och när på dagen det sker för att bättre kunna planera bemanning och öppettider.


Besöksräkning med realtidsmätning gör att Skansen vet exakt hur många gäster som är inne

Idag har Skansen uppgraderat sina lösningar och kan nu i realtid exakt se hur många som befinner sig inne på området.


- Just nu får vi ha 5000 gäster samtidigt inne på Skansen. Vi vet var besökarna kommer in samt när och var när de lämnar området. Det är en stor trygghet för oss på Skansen, berättar Göran.


Även det nya Baltic Sea Science Center är utrustad med besöksräknare i alla fem entréer och utgångar.


- Förutom att veta vilka entréer som används och hur besöksantalet ser ut över tid får vi även realtidsinformation på antalet gäster i det nya centret, vilket är väldigt värdefullt, säger Göran.


Med accesspunkter och WiFi-mätning kan Skansen se hur gästerna rör sig på Björnberget

För att ta reda på hur gästerna på Björnberget rör sig och vilka områden som är mer eller mindre populära har Skansen börjat använda sig av WiFi-mätning på Björnberget.


- Vi använder oss av accesspunkter, vilket gör det enkelt att samla in information om rörelsemönster och kunna förbättra för våra gäster och bättre kunna anpassa erbjudandet. Det finns stor potential här och vi är bara i början av det här arbetet, säger Göran.


Besöksräkning med WiFI är helt anonymiserad och godkänd av Integritetsskyddsmyndigheten (dåvarande Datainspektionen) och fungerar på det sättet att signaler från smarta enheter plockas upp och omvandlas till data som synliggör rörelsemönster, kalla och varma zoner samt antalet besökare.


Avslutningsvis, hur tycker du det är att arbeta tillsammans med IMAS?

- Vi har ett gott samarbete med IMAS och är nöjda på alla sätt. Det är enkelt att använda sig av Xperio-portalen som fungerar väldigt bra. Jag tycker att IMAS erbjuder flexibla lösningar, ger snabb respons och personlig service, säger Göran avslutningsvis.


Fakta om Skansen

Skansen är ett populärt med besöksmål med cirka 1,4 miljoner besökare varje år. Parken grundades 1891 och är beläget på ett berg mitt i centrala Stockholm och har yta på 300 000 kvadratmeter.


Om IMAS

IMAS förser köpcentrum, butiker, retailkedjor, städer och offentliga aktörer med information om antalet besökare, rörelsemönster och mer avancerad statistik om kön, ålder och uppehållstid. Våra tjänster har varken bidningstid eller några startavgifter. Kontakta oss så berättar vi mer.

Comments


bottom of page